Sağlıklı dişlere sahip olmak için, süt dişleri ağızda görünmeye başladığı anda çocuklarda ağız bakımına başlamak önemlidir. Bebekler 0-1 yaş arasında anne sütü ile beslendiklerinde, dişler görünmeye başladığında temiz bir tülbent veya gazlı bez yardımıyla sabah ve akşam temizlenmelidir. Arka dişler çıktıktan sonra ise uygun diş fırçası kullanılarak nazikçe fırçalanmalıdır. 1 yaşından itibaren diş macunu kullanılarak ağız temizliğine başlanmalıdır. Bu süreçte çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak, düzenli ve çocuğun ilgisini çekecek şekilde ebeveynler tarafından gerçekleştirilmelidir.
Çocuğun detaylı temizliği henüz gerçekleştiremiyor ise, diş fırçalama sırasında bir yetişkin gözetiminde olmalı ve her dişin doğru bir şekilde fırçalandığından emin olunmalıdır. Çocuklar dişlerini şu şekillerde fırçalamalıdır:
-
- Dişlerini kapatıp, yuvarlak hareketlerle ön dişlerin görünen yüzeylerini fırçalamak.
- Dişler kapalı iken yuvarlak hareketlerle her iki taraftaki arka dişleri fırçalamak.
- Ağzını açarak, arka dişlerin çiğneyici yüzeylerini ileri geri hareketlerle fırçalamak.
- Alt ve üst arka dişlerin iç yüzeylerini süpürme hareketi ile fırçalamak.
- Alt ön ve üst ön dişlerin arka yüzeylerini, diş fırçasını dik tutarak fırçalamak.
Diş macunu seçimi, çocuğun fırçalama alışkanlığı ve yutma becerilerine göre yapılmalıdır. Florürlü veya florürsüz, ağır kimyasallar içermeyen diş macunları arasında tercih yapılabilir. Çocukların yutmamayı öğrendiği zaman, diş sağlığı için florür içeren diş macunları tercih edilmelidir. Florür, diş minesini güçlendirerek dişlerde oluşabilecek zayıf alanları ve çürük riskini azaltmaya yardımcı olur.
Ayrıca, çocuklara uygun doğal içerikli ve ağır kimyasallar içermeyen diş macunları seçmek, minik ağızlardaki doğal florayı korumaya ve genel vücut sağlığını desteklemeye yardımcı olacaktır. Bu hijyen alışkanlıklarını oluştururken çocukların damak tadına uygun ve keyifle kullanacakları diş macunu aromalarını tercih etmek, diş fırçalama rutinini daha eğlenceli hale getirebilir. Tüm bu önlemlerin yanı sıra, düzenli diş hekimi kontrolleri ile gelecekte oluşabilecek diş ve diş eti sorunlarını önceden tespit etmek mümkündür.